002
009

Kongensbro Kro

Et historisk vingesus

Der har været kro i Kongensbro siden 1663, da Kong Frederik 3. gav stiftamtmand Ebbe Gyldenstierne ret til at drive kro ved Gudenåens bred. Den nuværende kro er fra 1949 og drives den dag i dag af familien Andersen – nu i 2. og 3. generation. Kongensbro Kro har altid været kendt for den gode mad, lige fra de berømte hjemmelavede frikadeller og biksemaden til de franske tallerkenretter.

Det var Else Andersen, der sammen med sin mand Hans Andersen grundlagde denne tradition for god mad. Else Andersen har udgivet ikke mindre end 8 kogebøger med kroretter og egnsopskrifter – foruden medvirken i flere tv-udsendelser. “Kromad er god mad” – som der stod på forsiden af Else Andersens første kogebog – bliver fortsat videreført på Kongensbro Kro, nu i 2. generation af Hanne og Ole Andersen og deres søn Christian Andersen i 3. generation. Gæsten kan stadig “slå en sludder af med familien”, da alle tre generationer fortsat har deres gang på kroen.

Masser af sjæl

Et besøg på Kongensbro Kro er en oplevelse af historiske dimensioner. På væggene hænger en del morsomme gamle billeder og skrifter, bl.a denne malende appel:

“Drik blot øl, men ej som kalven mælk af spande, tag din dram af liden glas og ej af skænkekande”

Utallige er de berømte gæster der har besøgt kroen, og et kig i gæstebøger og udklip sætter kroen i historisk perspektiv. Over bord 3 hænger et historisk grisehoved. Det er malet af Hans Andersens far, malermester I.C. Andersen. I det hele taget er der værnet om de gamle historiske minder.

Digte om Kongensbro Kro
I dag

I dag er Kongensbro Kro en moderne landevejskro med tidssvarende værelser, alle med udsigt til krohaven og Gudenåen, hyggelige selskabs- og mødelokaler, restaurant og pejsestue.

Her kender gæstfriheden ingen grænser

Historien om det engelske par

Det engelske par var lige ved at køre igen, men på Kongensbro Kro er man ikke vant til, at gæsterne går skuffede hjem. Der blev derfor hentet råvarer i murerens bil, og inden længe blev der serveret rygende varme frikadeller på en nystrøget dug, der blev lagt ud over en flyttekasse.

Den sande historie afspejler sjælen og stemningen på Kongensbro Kro. Hver eneste dag prøver vi at gøre en forskel – og vi har stolte traditioner at leve op til. Køkkenet er stadig inspireret af Else Andersen, der i sin tid nåede at udgive ikke mindre end 8 kogebøger. De vidunderligt smukke omgivelser forpligter også. Krohaven grænser op til Gudenåen og ligner en lille oase. Og det er den også. Her får sindet fred.

Men for os på Kongensbro Kro, er det bedste hverken det gastronomiske spisekort eller de smukke omgivelser. Det er smilet i gæstens ansigt, når han siger på gensyn. Så ved vi, at det betyder noget, at vi hver dag prøver at gøre en ekstra indsats. Og det inspirerer os til at fortsætte.

Vi glæder os til at møde jer.

Med venlig hilsen
3. generation på Kongensbro Kro
Christian Andersen og personalet

Kroen ca. år 1900

Kongensbro Kro ca. år 1900

Udpluk fra vores

Gæstebog